Wortelkanaalbehandeling

In de wortels van uw tanden en kiezen loopt een wortelkanaal. Hierin zitten zenuwen en bloedvaten. Als er een ontsteking ontstaat in dit kanaal kan de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Dat klinkt misschien eng, maar dat valt best mee. Het is voor u vergelijkbaar met het laten vullen van een gaatje.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Eerst wordt er een gaatje in uw tand of kies geboord. Zo kan de tandarts bij de zenuwkamer met de wortelkanalen. Daarna verwijdert de tandarts het ontstoken weefsel. Vervolgens wordt het kanaal schoongemaakt met kleine vijltjes en nagespoeld met een chlooroplossing. De tandarts maakt alles dan weer netjes dicht, zodat er geen bacteriën meer in de wortel(s) kunnen komen. De tand of kies wordt gevuld of de tandarts plaatst een kroon. Na de behandeling zult u geen pijn meer ervaren. De zenuw is namelijk verwijderd.

Doet het pijn?

Een wortelkanaalbehandeling is niet pijnlijk. U wordt goed verdoofd en zult daardoor niets voelen van de behandeling. U kunt wel last hebben van wat napijn. Dit duurt soms een paar dagen. U kunt pijnstillers slikken om deze pijn te onderdrukken. 

Als u last heeft van angst

Als u erg bang bent voor deze behandeling bieden we u extra begeleiding. We doen er alles aan om het u zo comfortabel mogelijk te maken. We leggen bijvoorbeeld heel goed uit wat we gaan doen. Heeft u last van extreme angst? Dan kunnen we de behandeling ook onder narcose uitvoeren.