Restauraties en vullingen

Cariës (tandbederf)

Tandbederf (ook wel cariës genoemd) komt erg vaak voor. Er spelen allerlei factoren mee bij het ontstaan van tandbederf. Hoe goed u uw gebit verzorgt is één van die factoren, maar ook uw voedingspatroon en de status van uw gezondheid spelen mee. 

Tandbederf begint met het ontstaan tandplak. Tandplak ontstaat doordat een combinatie van bacteriën en zuren in uw mond een laagje over uw tanden vormt. Dit kan vervolgens leiden tot gaatjes, ontstekingen en uiteindelijk zelfs tot het verliezen van uw tanden en/of kiezen. 

Vullingen

Het is belangrijk om een gaatje snel te laten verhelpen. Zo voorkomt u dat het probleem verergert. Daarom raden wij u aan om minimaal eens per half jaar langs te komen voor een controle. Zo kunnen we problemen snel signaleren en oplossen. Heeft u een gaatje? Dan zal de tandarts bekijken wat voor behandeling u nodig heeft. Soms is een reiniging al voldoende, maar vaak zullen we het gaatje vullen. We slijpen het tandbederf dan weg en vullen het gaatje op met composiet. Een wit en sterk materiaal. Doordat het dezelfde kleur heeft als uw tand of kies zult u hier niets van zien.

Bij verder gevorderde problemen

Is het tandbederf al verder gevorderd? Dan is soms een wortelkanaalbehandeling nodig. Ook komt het voor dat een tand of kies helemaal niet meer te redden is. Deze zal dan worden getrokken. De ruimte in uw mond vullen we op met een implantaat of een brug. Een tussenweg is soms ook mogelijk. U behoudt dan een deel van uw eigen tand of kies, maar we zetten hier een kroon op.