Kronen en bruggen

Mist u tanden of kiezen? Of bieden uw bestaande tanden of kiezen te weinig houvast om ze nog te kunnen vullen? Bij Kralingen Tandartsen maken we uw gebit weer netjes door het plaatsen van kronen en bruggen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een soort hulsje dat op een afgeslepen tand of kies wordt geplaatst. De tand of kies heeft daarna weer dezelfde vorm en functionaliteit als hij oorspronkelijk had. We kiezen vaak voor het plaatsen van een kroon als de bestaande tand of kies niet voldoende houvast meer heeft voor een vulling, maar wel behouden kan blijven. Ook kan een kroon worden gebruikt om uw gebit te verfraaien. Als de oorspronkelijke tand of kies geen mooie kleur of vorm heeft bijvoorbeeld. Bent u uw oorspronkelijke tand of kies verloren? Eventueel kan een kroon ook op een implantaat geplaatst worden. Dit is een kunstwortel die als een schroef in uw kaak geplaatst wordt.

Wat is een brug?

Een brug dient vaak hetzelfde doel als een kroon. Een brug bestaat meestal uit twee kronen met daartussen één of meerdere kunsttanden. De kronen worden op een bestaande tand of kies geplaatst, de kunsttanden (de dummy genoemd) vullen een lege ruimte in uw gebit op. Die ruimte kan bijvoorbeeld zijn ontstaan doordat er tanden of kiezen getrokken zijn. Zijn de kiezen of tanden aan weerszijden van de open ruimte nog goed? Dan is het soms mogelijk om een etsbrug te plaatsen. De brug wordt dan met metalen plaatjes aan de achterkant van de eigen tanden geplakt. Er hoeft dan maar weinig van de eigen tanden afgeslepen te worden. Is het niet mogelijk om de brug op een bestaande tand of kies te plaatsen? Dan kunnen we ook gebruik maken van implantaten (een kunstwortel).